Lisätty todellisuus tuo rakennustyömaalla työskenteleville ja niiden toimintaa suunnitteleville uudenlaisen tavan visualisoida laskelmat ja suunnitelmat työmaaympäristöön. Karelian Tulevaisuuden työ ‑hankkeessa (EAKR) hankittiin Microsoftin HoloLens 2 ‑laitteen, suojakypärän sekä Trimblen ohjelmiston yhdistävä kokonaisuus, ”Trimble XR10 with HoloLens 2”. Sen avulla voi nähdä visualisoitua dataa oikeassa kontekstissa, esimerkiksi juuri rakennustyömaalla.
Trimble XR10 hyödyntää HoloLens 2 ‑laitetta, joka on näkymän laatunsa ja käyttömukavuutensa myötä markkinoiden parhaita ja yleisimpiä laitteita, vaikka se julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2019. Ohjelmiston ja laitteen avulla voidaan tehostaa suunnittelua, kun monimutkainen kolmiulotteisuuteen liittyvä tieto saadaan visualisoitua oikeassa asiayhteydessä. Visualisointi helpottaa dataa käsittelevää suunnittelutyötä tekevää työntekijää tai siihen perehtyvää opiskelijaa, kun hän näkee suunnitelmien seuraukset ja voi viestiä niistä myös muille ihmisille, kuten kollegoille ja sidosryhmien edustajille.
Laitteiston perustoimintaa kuvataan tässä Trimblen tuottamassa videossa.
Trimble XR10 ei ole vain visualisoinnin apu. Kun suunnitelmat on asemoitu ohjelmiston avulla todelliseen ympäristöön, voidaan näkyviin tuoda erilaisia suunniteltuja ratkaisuvaihtoehtoja sekä käydä läpi erilaisia työnteon vaiheita. Oikeassa kontekstissa esitetty tieto vähentää virheiden syntyä ja säästää aikaa. Se tekee laitteistosta erittäin houkuttelevan työelämälle tulevaisuudessa.
Karelia-ammattikorkeakoulussa ensimmäinen käyttökohde on ollut Luovin rakennustyömaalla Joensuussa.
Optisen tekniikan toteutukseen tuovassa HoloLens 2:ssa on silmien edessä läpinäkyvä näyttö, jossa näytetään lisätyn todellisuuden sisällöt. Näkökenttä on 43 astetta leveä mutta markkinoiden laajimpia, mikä kertoo sen, että laitteistossa on vielä paljon kehittämisen varaa. Yleisimmissä virtuaalilaseissa näkökenttä on noin 100 astetta.
HoloLens 2‑laitetta on hyödynnetty todellisessa käytössä usein valmistusteollisuudessa ja terveydenhoidossa visualisoinnissa, etäohjauksessa ja kouluttamisessa. Laitteen hinta on lisävarusteista riippuen noin 4000–5000 euroa. Sisältöjä laitteelle voi tuottaa itse Microsoft Dynamics Guidesin avulla (alk. 55 €/kk) tai niitä voi myös tehdä yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi on olemassa Trimblen kaltaisia ohjelmistoja.
Tämän vuoksi eri alan toimijat ovat nähneet lisätyn todellisuuden hyödyntämisessä monenlaista potentiaalia, jota olisi tärkeää kokeilla. Kareliassa lisätään kevään 2023 aikana osaamista sisällöntuotannossa, kun Tulevaisuuden työ ‑hankkeessa päästään kokeilemaan esimerkiksi terveydenhoidon pieniä koulutusratkaisuita toisen, ilman suojakypärää käytettävän HoloLens 2‑laitteen turvin.