Korona vuosi 2020 laittoi meidät kaikki uuden eteen. Vuosi sitten keväällä koko Suomi pysähtyi, kun lähes kaikki siirtyivät etätyöskentelyyn sekä ‑opiskeluun. Kulunut vuosi laittoi meidät kaikki kokeilemaan rajojamme ja miettimään uutta lähestymistapaa työskentelyyn.
Tässä vaiheessa Karelilla oli jo valmisteilla uusi Tulevaisuuden Työ ‑hanke, joka käynnistyi lokakuussa 2020. Hankkeessa on tavoitteena kehittää sekä Karelian oppimisympäristöjä että opetusta yhteistyössä työelämän kanssa. Erityisesti etä- ja hybridityöskentelyn kehittäminen on kiinnostavaa ja uusia mahdollisuuksia tarjoavaa.
Tulevaisuuden työ ‑hanke on kolmivuotinen ja sitä rahoittavat ESR/Etelä-Savon ELY-keskus, EAKR/Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Karelia. Hankkeen tavoitteena on kolmen vuoden aikana kehittää opetusta ja Karelian oppimisympäristöjä vastaamaan tulevaisuuden työn vaatimuksia. Hanke toimii kiinteässä yhteistyössä Karelian omien TASO projektien sekä muiden Karelian hankkeiden kanssa.
Mitä hankkeessa on sitten tarkoitus kehittää ja mitä se konkreettisesti tarkoittaa?
Yksi näkyvä tulos tulee olemaan Karelian fyysisten tilojen kehittäminen. Molemmille Karelian kampuksille (Tikkarinne ja Wärtsilä) rakennetaan uusia oppimisympäristöjä niin, että niissä huomioidaan sekä yleisiä pedagogisia että ammatillisia & alakohtaisia vaatimuksia. Oppimisympäristöihin integroidaan uusinta opetusteknologiaa, joka mahdollistaa uusien ja monimuotoisten pedagogisten ratkaisujen käyttämisen opetuksessa.
Lisäksi suunnitteilla on tarjota opetuksen kehittämiseen opettajien yhteissuunnittelutiloja sekä opetusmateriaalin tuotantotiloja. Tiloissa hyödynnetään uutta teknologiaa ja suunnittelun aikana tehdään yhteistyötä lähialueen työelämäkumppaneiden kanssa. Työelämäkumppaneiden osallistuminen hankkeeseen antaa kuvaa siitä, mitä tulevaisuuden työelämä vaatii ja miten voimme Karelian fyysisissä ympäristöissä ottaa tämän huomioon.
Opettajien pedagogisten taitojen tukeminen ja uusien oppimisympäristöjen sujuva käyttöönotto on myös tärkeää. Tästä johtuen hankkeessa luodaan oma Kehittäjäopettaja-malli. Kehittäjäopettajat työskentelevät yhdessä uusissa oppimisympäristöissä ja kehittävät oman alansa opetusta kiinteässä yhteistyössä työelämän kanssa.
Karelian neljä kehittäjäopettajaa on jo valittu ja he edustavat eri koulutusvastuita. Kehittäjäopettajat työskentelevät hankkeessa lukuvuoden ja kullakin heistä on oma opetukseen liittyvä työelämäläheinen kehittämisprojekti. Kehittäjäopettajien on tarkoitus jakaa omaa osaamistaan toisille opettajille ja erityisesti seuraavana vuonna valittaville uusille kehittäjäopettajille.
Missä mennään ja mitä sitten?
Tällä hetkellä on hankkeessa aloitettu tila- ja teknologiakartoitukset. Ensimmäisiä laite- ja teknologiahankintoja on jo tehty ja niitä ollaan testaamassa. Samoin Kampusten tilakartoitukset ovat edenneet ja maaliskuussa alkaa ensimmäisten yhteissuunnittelutilojen suunnittelu.
Hankkeessa työskentelee toimijoiden lisäksi myös harjoittelijoita. Harjoittelijoiden vastuulla on ollut muun muassa hankkeen verkkosivujen luominen ja sen visuaalisen ilmeen suunnittelu. Harjoitteluun on liittynyt remontoitaviin tiloihin tilakorttien luominen sekä hankkeen erilaisiin suunnittelukokouksiin osallistuminen. Harjoittelijat ovat saaneet hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea hanketyöskentely sisältää. Koskaan ei voi edetä suoraviivaisesti ja aina voi tulla uusia yllätyksiä, mihin on reagoitava nopeasti. Omalla työskentelyllään harjoittelijat ovat osoittaneet sen, että heillä on taitoa ja kykyä vastata hanketyöskentelyn haasteisiin! Erityiskiitokset Marjalle ja Juusolle työpanoksesta.
Hanke ja siinä rakennettavat uudet oppimisympäristöt tarjoavat erinomaisen alustan myös opinnäytetöiden toteutuksille sekä tarvittavalle yritysyhteistyölle. Oppimisympäristöjä ja teknologioita voidaan soveltaa monella eri alalla ja erilaisissa projekteissa. Opinnäytetöitä on tällä hetkellä suunnitteilla muun muassa Johtamisen ja liiketoiminta osaamisen sekä Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen YAMK koulutuksissa.
Hankkeen verkkosivujen valmistumisen myötä on Karelian henkilökunnan ja työelämän yhteistyökumppaneiden helpompi seurata, mitä hankkeessa tapahtuu. Verkkosivuilta voi ottaa yhteyttä hanketoimijoihin ja ideoida yhdessä tulevaisuutta!
Tervetuloa tekemään Tulevaisuuden Työtä!
Minna Rokkila, opetusteknologia-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Mikko Hyttinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Päivi Sihvo, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu