Älykkäiden tilojen yleistyminen on näkynyt teknologiatrendien trendimittauksissa jo niin usein, että sitä ei voi laskea enää vain heikoksi signaaliksi. Maineikkaan Gartnerin viimevuotisen ennustuksen mukaan älykkäät tilat ja älyseinät ovat vaikuttavimpia todellisuutta ja virtuaalisuutta yhdistäviä teknologioita, jotka tulevat yleistymään voimakkaasti 3–6 vuoden sisällä.
(lisää…)Kuukausi: joulukuu 2022
-
Opinnäytetyö: Murroksen kokenut henkilöstöjohtaminen vaatii virtuaalista osaamista
Tulevaisuuden Työ ‑hankkeelle tehdyssä Johtamisen ja liiketoimintaosaamisen YAMK-opinnäytetyössäni kehitettiin modernia teknologiaa hyödyntäviä työtapoja tulevaisuuden henkilöstöammattilaisille. Selvisi, että tulevaisuuden henkilöstöjohtaminen on yksilöllisesti joustavaa, mutta yhteisöllisyyttä tukevaa – ja virtuaaliteknologialla on siinä merkittävä rooli.
Kehitystyö asiantuntijatiimissä
Kehittämisessä hyödynnettiin Karelia-ammattikorkeakoululle keväällä 2022 valmistuneita oppimis- ja työskentely-ympäristöjä. Kehitystyö toteutettiin työpajatyöskentelynä ja tutkimushaastatteluina. Huhtikuussa 2022 pidetyssä työpajassa Tikkarinteen kampukselle koottiin henkilöstöalan ammattilaisista koostuva työryhmä, joka tutustui Studio Canvas ‑suunnittelutilaan, Simula-oppimisympäristöön, MLC-luokkatilaan sekä A212-yhteissuunnittelutilaan. Tutustumisen kohteena olivat erityisesti uudet teknologiset ratkaisut eli digitaalinen yhteissuunnitteluseinä, simulaatioteknologia, etäläsnäolon mahdollistava jaetun luokkatilan kokonaisuus sekä kosketusnäytölliset valkotauluseinät. Asiantuntijoiden ajatuksia tekniikan hyödynnettävyydestä omaan työhönsä selvitettiin työpajaideoinnin lisäksi haastatteluilla. Tutkimuksessa haastateltiin myös hankkeen henkilökuntaa ja heiltä kerättiin kokemuksia tilojen käyttöönottoon liittyen.
Interaktiivinen teknologia, laajakuvanäytöt, monipuoliset tiedon jakamismahdollisuudet sekä hyvät kaiutinjärjestelmät mahdollistavat aidonoloisen vuorovaikutuksen silloinkin, kun osa osallistujista on etänä ja osa paikan päällä. Ryhmätyöskentelyyn suunnitellut työkalut edistävät yhteisöllisyyttä ja mahdollistavat hybridityön tekemistä entistä laajemmalla tavalla. Kehitystyössä selvisi, että uusi tekniikka tuo monipuolisuutta erityisesti osaamisen kehittämiseen esimerkiksi simulaatiokoulutuksien ja etätyönopastuksen muodossa. Hybridityöhön suunnitellut työskentely-ympäristöt muokkautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin ja erilaisille käyttäjille.
Työelämän murros
Työelämän nopea muuttuminen on asettaa muutostarpeita organisaatioiden toimintatavoille. Hybridityön yleistyminen sekä työväestön demografiset ja globalisaation aiheuttamat muutokset muuttavat työelämää. Henkilöstöjohtamiselta vaaditaan yksilöllistä joustavuutta. Työn tekemisen uusi tapa on yhteisöohjautuva organisaatiomalli, jossa tiimit saavat entistä enemmän valtaa ohjata työn tekemistä. Tässä kehitystyössä saatuja tuloksia voidaan hyödyntää uusia monikäyttöisiä työskentelytiloja suunnitellessa sekä yhteisöllisyyteen perustuvien toimintatapojen eteenpäin viemisessä. Toivon, että kehitystyössä saatu tieto ja kokemukset inspiroivat uusiin teknologioihin tutustumiseen ja innostavat niiden hankintaan yrityksissä.
Kirjoittaja:
Annika Rieppo, johtamisen ja liiketoimintaosaamisen opiskelija, Tradenomi (YAMK)